Munkebergs Gård

Två pass i veckan för tänare eller ny sadel?

Sitter på mitt kontor och tittar ut över hagarna, regnet öser ner. Halva sommaren har gått och det känns inte alls kul idag. Amber är inte dräktig och Tabazz är fortfarande inte i tävlingsskick, ett knä som spökar. Konstaterar att det inte alltid blir som man hoppats. Då gäller att snabbt ändra sina tankar, hur vill jag ha det? Dräktigt sto och friska hästar så klart. Men kan jag påverka det? inte direkt i dessa fall, jag kan bara ge dom de bästa förutsättningarna, vilket jag har gjort. Så nu ska jag inte lägga mer energi på att grubbla över detta. I stället fokuserar jag på det jag kan påverka. 

Så idag bestämmer jag mig för att planera roliga kurser inför sensommaren och hösten. Men tankarna börjar flyga iväg, börjar tänka på allt positivt som kommer ut ifrån kurserna här på Munkeberg. Tänker på det som vid första ridpasset på fredagen kan låta, jag kan inte sitta ner i traven eller min häst är så himla trög, hur det på söndagen kan låta, ja nu sitter jag ner i sadeln och visst jag skumpar men det känns hel OK för jag spänner mig inte längre. Eller ja nu är min häst nästan lite otäckt framåt, är du säker på att han ska gå i detta tempot?
 
Jag brinner för att utveckla ryttare och sedan se glädjen i såväl hästens som ryttarens ögon när dom samspelar på ett enklare sätt. Det gör mig också så himla glad.

Så som ryttaren rider, så går hästen. Glad och framåt i samspel med sin ryttare eller lite trög och avstängd där ryttaren ensam får bli svettig.... och så allt där emellan. Som tränare ser jag alla varianter, alla gör så gott de förmår för stunden och ibland är det bara små förändringar som gör stor skillnad.

Oftast hjälper det inte att köpa ny sadel och nya bett, sätta på långa sporrar och rida med långt spö. Hästen går inte bättre för det, om det inte är så att det var något fel på den gamla utrustningen eller att det ibland behövs en extra förstärkt hjälp eller att du har ändrat något annat ockå i din ridning. Mycket pengar läggs på dyr utrustning. Jag säger inte att det är fel, för vem vill inte sitta i skön sadel men behöver alla en sadel för 45 000? Min farfar sa alltid, det hjälper inte att du köper nya ridstövlar eller nytt träns. Du rider inte bättre för det. Lär dig rida först och lägg pengarna på bra träning. Sen om du har pengar över kan du köpa prylar. Så rätt han hade. Sen är det ju inget fel i att vara snygg när man rider, att matcha är kul, men ryttarens förmåga sitter inte i utrustningen. Fundera istället på att lägga en större del av pengarna från ditt ”hästprylar” konto till kontot för din egen utveckling som ryttare, då blir också din häst bättre.

Det finns så många "ryttarproblem" som är relativt enkla att lösa med större medvetenhet och rätt träning. Och framför allt med träning på backen utan häst. Att bli en medveten ryttare kräver träning och kunskap. Hur ska jag veta när det är rätt? hur bör det kännas när det är rätt? Det är inte alltid en självklarhet. Har du aldrig upplevt det hur ska du då veta?

Ett problem som jag ofta stöter på är ryttarens hand, och då är det oftast inte handen som är källan till handproblemet. Problemet börjar någon annan stans i kroppen, tex nacke, axlar, skulderbladen eller en sned sist.
Om jag frågar; hur håller du tyglarna? hur är handens och handledens ställning? hur hårt håller du i tygeln? Får jag ofta svart, jag vet inte riktig.... det kan så klart vara svårt att svara exakt på, men håller du tex mer i tygeln än vad tygeln väger? eller kramar du om tygeln lika hårt som om du skulle krama saften ur en mogen citron?
Hur känns kontakten? även detta kan vara svårt att svara på.....- Bra tror jag.
OK glappar dina tyglar, tar du händerna och tygeln mot din mage/lår eller håller du din hand framåt med en sugande gummibandsliknande kontakt från hästens mun, som ger dig en känsla av att ni är på väg framåt tillsammans?  Nä, jag vet faktiskt inte riktigt hur det känns.

Hur kan man veta, när man inte vet vad man ska leta efter? för oss vanliga hobbyryttare är detta mer vanligt än ovanligt. Många gånger tror vi att vi gör något i vår kropp som visar sig vara något helt annat än de vi trodde. I tanken gör vi helt rätt men det som kommer ut i kroppen i form av signaler till hästen är många gånger inte samma sak som vi tänkt, och det jobbiga är att vi inte ens är medvetna om det. Vi tror vi gör det vi tänker att vi ska göra. Inte sällan är det din kropp som är begränsningen, din rölighet och följsamheten.

Så mitt sommartips är, ta hjälp! Bli en medveten ryttare. Satsa på att träna dig själv, fysiskt så din kropp kan genomföra det du tänkt dig, mentalt så du kan se dig själv till häst genomför det du tänkt dig moment för moment. Träna på, att koppla ihop tanken om vad du ska göra med vad som faktiskt händer i din kropp med känslan du får.  Be någon filma dig. Ser det ut som du tänkte dig, ser det ut som det kändes? Varför blev det så bra? eller vad måste jag göra annorlunda?

Satsa nu på att utveckla dig själv som ryttare i sommar. Och börja redan i dag.
Nu ska jag ut och jogga, fast det regnar.
Ha en trevlig sommar och kanske ses vi här på Munkeberg till hösten. 

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter